SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Tradiční česká kuchyně

V dobách minulých byla jiná situace pro stravování našich předků. Lišila se nejen dostupností jídel, technologií zpracování potravin, ale také fyzickou prací a s tím související potřebou se nasytit a doplnit kalorie. A tehdy se nehledělo na to, že strava obsahovala nezdravá tučná jídla s velkým obsahem živočišného tuku, poměrně velký podíl smažených a uzených jídel. Svou roli sehrávala také politická strategie, která hodnotila v tzv. pětiletkách úspěšnost hospodaření podle množství vyprodukovaného masa, mléka, vajec a cukru.

Jaké bylo zděšení, když statistiky vykazovaly v přímé souvislosti s konzumací takových jídel nárůst srdečně cévních nemocí, cukrovky a obezity. A medicína založená na důkazech vykazovala studie, které prokázaly, že nejškodlivější je smažení, pečení a uzení, kdy se při takové tepelné úpravě vytvářejí v jídle karcinogenní (rakovinotvorné) látky.

Přesto zůstala v oblibě česká kuchyně, kam patří tradiční svíčková na smetaně, guláš, pečená kachna s knedlíkem a zelím, smažený řízek. Naše jídla jsou lákadlem pro turisty a jsou popisována jako národní poklad. Navštěvují Českou republiku a chtějí ochutnat tyto naše dobroty.

Situace je však v dnešní době poněkud jiná. Změnil se hlavně náš životní styl. Méně aktivního pohybu, sedavé zaměstnání, stresy, které dnešní člověk kompenzuje dobrým jídlem, protože mu chutná, navozuje mu pocit uspokojení, pocit pohody a k tomu přidá pivečko, kafíčko a zákusek. Jenže tato pohoda netrvá dlouho a dnešní člověk vyžaduje pohodu stálou, a tak uvedený jídelníček praktikuje ve větší a větší míře. Takže sečteno a podtrženo: nadbytek kalorií v jídle, nedostatečná pohybová aktivita. Výsledkem je narušené zdraví, obezita, vysoký cholesterol, metabolický syndrom, cukrovka, vysoký krevní tlak, infarkty, mozkové mrtvice, deprese - a nejsmutnější je fakt, že se uvedené nemoci objevují u mládeže a dětí. Uvádí se, že ¾ našich nemocí jsou způsobeny nesprávnou výživou.

„Pokud by lidé dodržovali zásady zdravé výživy – tedy jedli kvalitní netučné maso, ryby, dostatek ovoce a zeleniny, vyhýbali se moučným a tučným jídlům a potraviny jen vařili a dusili, byli by nejspíš zdraví,“ říká prof. Svačina, přednosta III. interní kliniky 1. LF UK.

 

Obraz současnosti

V naší malé vesnici mívají každým rokem žáci devátých tříd veřejné prezentace svých ročníkových prací. I letos jsem se jich účastnil. Jako první vystoupil žák se zajímavým tématem.

Fitness a zdraví: Cesta k aktivnímu životu. Toto téma si vybral, protože mu fitness změnilo celý život a v prezentaci se snažil svým spolužákům ukázat, proč by měli všichni alespoň mírně sportovat a jíst vyváženě. V 5. třídě měl 15 kg nadváhy, začal rekreačně cvičit, velice mu pomohl vyvážený jídelníček a sportoval dále každý den. V 9. třídě je v nejlepší formě života jak po psychické, tak i fyzické stránce a byl také vyhlášen za nejlepšího sportovce místních her. Jeho práce zaujala a sklidil za ni velký potlesk.

Nebylo však náhodou, že v pořadí poslední ročníková práce nesla název Česká kuchyně. Žákyně korpulentní postavy si práci připravila svědomitě, po škole chce jít na kuchařku, ráda vaří a sdílela ve své prezentaci recepty jídel pro přípravu svíčkové na smetaně, vepřo-knedlo-zela, smažáku s hranolky a polévky typu husté bramboračky, zelňačky, kulajdy. Osobně s pomocí sestry upekla pro své spolužáky koláčky. Referovala také o moderních trendech v české kuchyni. Sklidila veliký potlesk. Něco ve smyslu ´zlaté chutné tečky´ dne před odchodem všech včetně učitelské poroty do školní jídelny na oběd.

Žáci dali najevo, že o důležitosti stravování vědí. První příklad byl povzbuzující pro zdraví, druhý případ by obrazem současné situace a oblíbenosti našich jídel.

 

Důležitý index

Dá se říci, že zdravá strava se má skládat především z kvalitních bílkovin, dostatku ovoce a zeleniny a kvalitních tuků, zejména rostlinných a rybích. V dnešní době máme možnost již testovat a sledovat tzv. omega-3 index, který nám dává důležitou informaci, do jaké míry máme vyrovnaný nebo nevyrovnaný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Pokud index ukazuje převahu omega-6 nad omega-3, znamená to, že jsou v těle vytvořeny podmínky pro zánět, pro metabolickou poruchu, vysoký cholesterol, a s tím jsou spojené známé civilizační choroby všeho druhu. Žel, naše dobrá tradiční česká kuchyně patří mezi nevyrovnanou z pohledu omega-3 indexu s převahou omega-6 nad omega-3 mastných kyselin. Jako kritickou situaci bych viděl v tom, že jídelníček neobsahuje ryby. Tedy zdroj omega-3 mastných kyselin, ty si neumíme sami vytvořit, zdrojem jsou rostlinné oleje a ryby, samozřejmě mastné a tučné mořské ryby obsahují nejvíce O3MK, ale nezapomínejme ani na sladkovodní ryby.

Za poslední tři roky se v průměru ročně v Čechách spotřebuje na osobu 5-6 kg ryb, ale průměr evropské unie je 15-17 kg ryb.

 

Začít se změnou

se má již v dětském věku. Všichni však víme, jaká je realita, jak se vaří doma, v jídelnách, co si mládež kupuje za kapesné, jaké sladké nápoje pijí a kolik cukru v nich přijmou. A to sportování? V oné třídě jsem po krátkém průzkumu zjistil, že pravidelně, míněno 1 x za týden, sportuje asi třetina žáků, chlapci nejčastěji chodí hrát fotbal, děvčata chodí do tance. Podle statistiky WHO ve věku 11-17 let se nedostatečně pohybuje více než 80 % dětí, z toho 73 % chlapců a 80 % dívek.

Jsem pro českou kuchyni, ale výrazně modernizovanou a připravovanou tak, aby byla vyrovnaná a nezpůsobovala konflikt v poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Pak bude nejen „naše ČESKÁ“, ale i zdraví prospěšná.

 

MUDr. Pavel Šácha

Doporučujeme

    NONI STAR

    NONI STAR obsahuje rostlinu Morinda citrifolia (NONI) z Havaje, která svými blahodárnými účinky pomáhá optimalizovat a posilovat funkce or

    Zjistit více

    VITAMIN K2 STAR

    Vitamin K2 + Vitamin D3 Schopnost těla vytvářet vitamín D přes sluneční záření s přibývajícím věkem klesá. Produkt zde předst

    Zjistit více

    ZINC STAR

    ZINC STAR obsahuje prvek zinek, který je součástí více než 300 enzymů. Zinek má blahodárný vliv na normální funkci imunitního systém

    Zjistit více

    BETA GLUCAN STAR

    Obsažený beta glukan je bezpečná a velmi účinná látka, která pomáhá zlepšovat stav imunitního systému a urychlovat rekonvalescenci.

    Zjistit více

    CHITOSAN STAR

    Doplněk stravy Magnet na tuky - produkt vhodný jako doplněk při redukčních dietách. Schválená zdravotní tvrzení dle platných nař

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

Vzhledem k současnému nařízení vlády jsou semináře a ostatní akce do odvolání zrušeny.

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm@symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbita

Lékařská poradna
Symbivita © 2025