SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Chřestová polévka






V létě je chřestová sezóna. Tato vynikající pochutina je nyní snáze k dostání, a to je dobře, protože tak máme šanci dodat tělu množství vitamínů, zejména C, D, E a B6, také minerály draslík, železo i hořčík a další. O ozdravných a pročišťujících účincích chřestu se zmiňuje již slavný antický lékař Galén.

Chřest je známý jako diuretikum, působí proti únavě, dokonce se hovoří i o afrodiziakálních účincích. Je to nízkokalorický zdroj folátů a draslíku a také přírodních antioxidantů. Foláty sehrávají důležitou roli v těch případech, kdy potřebujeme snížit vysokou hladinu homocysteinu, zvláště při hypertenzi. Díky kyselině listové jsou také důležité pro těhotné ženy, protože chrání plod matky proti poruchám nervového systému. Navíc bylo dokázáno, že lidé s extrémně nízkými hodnotami těchto folátů trpívají Alzheimerovou chorobou, je tedy užitečný jako preventivní doplněk stravy. Obsah přírodních antioxidantů je prospěšný k ochraně cév. Draslík dodaný chřestem do těla pomáhá regulovat ztrátu vápníku. S pomocí vitamínu C pomáhá chřest zařazený do jídelníčku produkovat a udržovat v těle kolagen, důležitý pro pojivové tkáně. Působí také proti zácpě, k čištění pleti a také odbourává zbytky alkoholu.

Pojďme si tedy z této výtečné rostliny připravit jednoduchou chřestovou polévku:

1. Očištěný (jemně sloupnutý) chřest nakrájíme na kousky, odstraníme dřevnaté konce a také odložíme špičky stranou.
2. V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm zlehka cibulku, aby jen "zesklovatěla", ale nezhnědla.
3. Zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu, poté přidáme chřest a asi 10 minut povaříme, dokud nezměkne. Na půl minuty vložíme špičky chřestů a opět odložíme stranou.
4. Polévku odstavíme z plotny. Pro znásobení harmonizujícího účinku a umocnění výživových hodnot nadrtíme do polévky cca 15 tablet chlorelly pyrenoidosy.
5. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem (k ozdobení se dá použít i vícebarevný pepř) a zjemníme smetanou.
6. Špičky chřestů rozložíme nyní ke konečnému dozdobení pokrmu přímo do talířů. Podáváme s křupavým čerstvým pečivem.

Dobrou chuť!

SYMBINATUR


Doporučujeme

    FOLIC ACID

    Folic acid – foláty – kyselina listová – vitamin B9 – to vše je vitamin skupiny B, který je nezbytný pro obnovu a růst buněk. Vysok

    Zjistit více

    SELENIUM STAR

    Selen je součástí enzymu glutathionperoxidázy, která se společně s vitaminem E významně podílí na odstraňování škodlivých látek z

    Zjistit více

    SQUALENE STAR

    Žraloci jsou pravděpodobně nejdéle žijící obratlovci na Zemi, zatímco jiné druhy fauny vymizely. Tento predátor si během svého dlouhé

    Zjistit více

    C-M-Z-3 STAR

    Vápník napomáhá normální srážlivosti krve, podporuje energetický metabolismus, činnost svalů, funkci nervových přenosů, funkce tráv

    Zjistit více

    GYMNEMA SYLVESTRE STAR

    Plazivá rostlina – liána gymnéma lesní - Gymnema sylvestre je domovem v Indii, zejména na jejím severu a v západní části. Tato neobyč

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

Vzhledem k současnému nařízení vlády jsou semináře a ostatní akce do odvolání zrušeny.

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm@symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbita

Lékařská poradna
Symbivita © 2025